När man ska göra en värdering av gård för lantbruk finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på. För det första måste man se till herrgårdens skick, skogen och om det finns sjö eller hav på tomten.

När man ska sälja en lantbruksfastighet är det ofta både mark och byggnader som är intressanta. Om det inte ingår mycket mark måste man ta detta i beaktande när man värderar fastigheten och om byggnaderna har ett stort behov av underhåll eller är rejält eftersatta måste man också se till detta. Kanske måste byggnader rivas och då tillkommer denna kostnad för köparen.

När det gäller lantbruksfastigheter måste man också kontrollera hur det ser ut med vattenförsörjning. Kanske finns det bara en gammal och liten brunn? Detta kan sänka värdet en hel del, framför om det finns möjligheter att både bevattna, leva och ha lantbruksdjur.

Lantbruksfastigheter som har mark och skog har ofta också en viss jakträtt. Ju större marken är, desto högre kan man i regel värdera gården. Att göra en värdering av gård utan att dessa uppgifter finns med är svårt. För en eventuell köpare kan det också vara intressant att veta lite historia om en herrgård innan man köper den. Denna bör alltså också finnas med i en värdering av gården.

När man ska värdera gård gäller det också att kontrollera om det till exempel är så att en eventuell köpare kan få bidrag för att underhålla till exempel en herrgårdsbyggnad eller liknande. Detta kan i så fall höja värdet en del. Om det kommer att följa med bohag, maskiner eller annat när gården säljs kommer detta också att höja värdet så länge det som följer med är i bra skick.

När man ska värdera en gård kan det vara bra att tänka på att en friskrivningsklausul kan minska värdet eftersom att köparen då inte kan lasta säljaren för eventuella fel.

Kategorier: hus & hem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *