En avfallskvarn är ett lätthanterligt, effektivt, hygieniskt och miljövänligt sätt att hantera matavfall på och det blir allt mer populärt.

En avfallskvarn är alltså en kvarn som monteras under diskbänken och kopplas till det befintliga VA-ledningsnätet. Man lägger sitt organiska avfall i kvarnen, t.ex. matrester, och där mals det ner till millimeterstora bitar. Samtidigt spolar man vatten, och vattnet transporterar avfallsslammet till reningsverket där det i sin tur blir till biogas med biomull som restprodukt.

Det finns två olika typer av avfallskvarnar: kontinuerligt matade och satsmatade. Den kontinuerligt matade kvarnen startar genom att man trycker på en knapp, och därefter matar man i avfallet allteftersom. De satsmatade kvarnarna styrs med hjälp av locket. När man trycker ner det startar malningen och man matar in avfallet i flera omgångar. Att använda dem är enkelt. Man börjar med att spola kallt vatten, sedan startar man kvarnen och stoppar ner matresterna som finfördelas och spolas iväg i avloppet. När man hör att kvarnen är tom låter man vattnet rinna ytterligare 15-20 sekunder innan kranen stängs av, för att alla matrester ska sköljas bort.

Hur man sköter en avfallskvarn

En avfallskvarn är mycket lättskött i och med att den rengör sig själv när man använder den. Viktigt att tänka på är att spolvattnet ska vara kallt. Varmvatten löser upp fett som lägger sig som avlagringar i avloppsrören. Blir det problem med dålig lukt delar man en citrusfrukt och lägger den i kvarnen tillsammans med några isbitar och mal ner detta utan vatten. Det finns också en del avfall som inte är lämpligt att ha i då det kan orsaka stopp, t.ex. fiskskinn, köttben, slaktrester med senor och fett och långfibriga växter. Skulle det bli stopp i en avfallskvarn är den utrustad med ett säkerhetssystem som slår av strömmen. Då kan man sedan rensa den manuellt. Rengör avfallskvarnen genom att köra diskmedel i den tillsammans med en skvätt vatten.

Kategorier: hus & hem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *