Vad är skandinavisk design och heminredning?

Skandinavisk design och heminredning karaktäriseras av en mer naturlig, ren och avskalad stil. Minimalistiska uttryck är också vanligt inom denna stil. Stilen handlar även om att sömlöst blanda funktion med stilrenhet. Den moderna skandinaviska designen har sina rötter i modernismen, men hämtar även inspiration från den nordiska ”myllan”.

Här följer 7 tips på hur du får en mer skandinavisk stil på din heminredning

Naturliga materialval

Material som sten, trä och läder är en stor del av den skandinaviska heminrednings stilen. Vi fokuserar på lång hållbarhet och kvalitet, därför faller valet på tidlösa material som utvecklar sin egna karaktär efter slitage och användning. Slitna ekgolv och nötta lädersoffor blir bra kontrast till ett i övrigt ”skavank fritt” hem.

Lågmälda färgpaletter

Själva grunden i den skandinaviska designen är de nedtonade färgvalen. Man vill med lågmälda färger skapa en känsla av ljusa och luftiga rum. Vita eller ljusgråa väggar blir därför en bra grund men även jordnära färger med nyanser av blått, grönt och brunt förekommer. I ett rum inrett med skandinavisk stil är det golv, möbler eller dekorationer som skapar kontrast, då i form av till exempel en bänkskiva i mörk marmor, en djupgrå soffa eller ett mörkare trägolv.

Stilleben

Trots att heminredning med skandinavisk stil skall vara ganska minimalistisk är det viktigt att inte helt tappa personligheten i hemmet. Stilleben av personliga föremål skapar en perfekt känsla av värme, originalitet och hemtrevnad utan att få hemmet att kännas rörigt. Här kan du blanda gamla föremål med nya men det är viktigt att du inte använder dig av allt för glatta färger. Risken finns då att föremålen känns felplacerade i det annars balanserade rummet. 

Tavelväggar i strama färger

Tavelväggar är vanligt förekommande i det skandinaviskt inspirerande hemmet. Genom att samla tavlorna på en vägg hålls väggarna ”rena” och minimalistiska, utan att kännas opersonliga. Du behöver inte vara rätt att blanda tavlor av olika storlekar då dessa kan placerar så de ger ett enhetligt intryck. Dock bör ramarna vara i samma färg och gärna i kontrastfärgen svart för att få tavelväggen att ”stå ut”.

Avslappnad uppstyrdhet

Trots att heminredning med skandinavisk stil skall kännas tillrättalagd och medveten får hemmet inte upplevas för stramt eller ”obebott”. Man kan därför försöka dekorera fixa till lite mer avslappnat. Ställ en tavla på golvet, bädda lite slarvigt eller häng en pläd lite på sniskan över soffkanten. Då undviker du att hemmet blir för ”perfekt” och skapar en mer avslappnad känsla.

Använd växter som en del av din inredning

Trenden med gröna växter, vanligtvis med stora blad härstammar från den skandinaviska inredningsstilen. Våga använda stora växter för att rama in soffan, sängen eller ett skrivbord för att ge rummen karaktär och en levande känsla. Växter är även ett perfekt utryck för personlighet och värme i en annars lågmäld heminredningsstil.

Mässing eller guld detaljer

Mässing har historiskt sett varit en stor del i de skandinaviska hushållen. Redan på vikingatiden användes metallen i skålar, glas och ljusstakar. Mässingen ”lyser upp” våra hem och ger ett varmt intryck. Färgen går även väldigt bra ihop med gröna växter. I dagens hem återfinns mässingdetaljer på alltifrån ljusstakar, ljus eller lampor.

Om sajten

Den här siten är skapad för att utbilda och inspirera kring inredning och design.

Kontakta oss

Önskar du komma i kontakt med oss? Använd något av följande kontaktsätt!

Mail: info@livehouse.se

Tel: 030-303 45 454